Skip to content
Dans voor mensen met dementie is heilzaam

Dans voor mensen met dementie 

Als iemands wereld door dementie kleiner en passiever is geworden kan dansen zorgen voor meer vrijheid en levenslust. Mensen met dementie kunnen vaak nog erg genieten van muziek. Dans stimuleert ook de lichamelijke activiteit waardoor de doorbloeding verbetert, spieren aan het werk gezet worden en vocht vrij door de benen kan stromen.

Ook het sociale aspect is belangrijk. Er zijn vaak momenten van contact en plezier tijdens het dansen. Hierdoor zijn het ook erg waardevolle momenten voor zorgmedewerkers, vrienden en familie.

Dans met dementie

‘The body says what words cannot’

Martha Graham

Waar woorden vaak tekort schieten, kan muziek en dans de mens met dementie raken. Minder in het hoofd, meer in het lijf. 

Deskundige begeleiding

Ik maak gebruik van mijn brede achtergrond in dans, yoga en oefentherapie. Aangevuld met mijn inlevingsvermogen, kennis en ervaring uit de training ‘dansen met mensen met dementie’ en jarenlange werkervaring als bewegingsagoog binnen de ouderenzorg op diverse PG afdelingen.

Aanbod 

Ik dans met mensen met dementie op verschillende afdelingen in verzorgings- en verpleeghuizen als mede danser bij Ingeborg van der Meer en haar bedrijf bewogenbewegen. Ik neem mijn eigen muziek mee naar de verschillende afdelingen. 
 
Tevens kun je mij direct inhuren voor een eenmalige activiteit of op regelmatige basis. Neem voor de verschillende mogelijkheden en prijzen contact met mij op via mijn contactgegevens.
 
Voor mijn overige aanbod in dans voor mensen die een uitdaging in bewegen ervaren, kijk eens op de website van DansPark.
 

‘The dance is not where we lose ourselves. But where we find ourselves’

Gabrielle Roth

De voordelen van dans uit de wetenschap

Dansen blijkt allerlei voordelen te hebben voor zowel lichaam als geest (World Health Organisation, 2019). Een greep uit de bevindingen:

  • Dans helpt mensen met de ziekte van Parkinson met het tegengaan van symptomen: dansen bevordert de balans, geheugen, coördinatie, gemoedstoestand en zelfvertrouwen.
  • Dansen verbetert de sociale verbondenheid tussen mensen.
  • Dansen verbetert  het lichaamsbewustzijn en draagt bij aan het fysieke zelfvertrouwen.
  • Dansen verbetert het geheugen, balans, concentratie. Dit komt doordat bewegen op muziek een positief effect heeft op de hersenen.
  • Dansen verlaagt het risico op vallen.
  • Dansen helpt mensen met het leren omgaan met stress en het ontwikkelen van een positieve relatie met hun lichaam.

Reviews